Gott Nytt År

Inte missar jag festen bara för att jag är höggravid! :) Gott nytt år allihop!

 
 

magbild v 36+2

 

vecka 37 (36+1)

Bara 27 dagar kvar till beräknat datum! Kan det vara möjligt!?

Jaa, vad ska man säga?

I måndags hade jag tid hos Barnmorskan. Jag visste att vi kanske skulle kolla ultraljud, ifall hon var osäker på barnets position.. - Så blev det.
Ultraljudet visade att bebisen låg med huvudet uppåt. Alltså inte där den skulle vid det här laget.

Vi bokade tid till idag på sjukhuset. För att hjälpa ungen på traven med att vända sig. Jag skulle få dropp, för att slappna av livmordern, för att sen bli tryckt och masserad på magen för att få vänt på ungfan. 
7.30 går jag och Marco till sjukhuset för att hinna komma i tid, vilket vi gjorde. Först få lyssna på bebisens hjärta i 35 min, för att sedan ta ultraljud igen, för att se kakkaungens position.

1 % risk att vattnet kunde gå medan man skulle böka med magen, och med det kejarsnitt. Jag var nervös som fan i 2 dagar. Såg det värsta framför mig. - Decemberbarn!
-Nej då. Det var inte bara därför jag var nervös om jag skulle tillhöra denna 1 %.
Jag kände mig inte menalt förberedd. Vi var mitt i flytten. Att kanske få en unge 1 månad för tidigt.. och vad det kunde eller inte kunde innebära?

Men som tur var hade ungen vänt sig med huvudet nedåt redan innan dom behövde göra något.
- Halleluljah! 
Jag tröck i mig en banan och hällde i mig vatten innan vi började gå hemmåt.. (Fick inte äta något efter 00.00 natten till onsdag (idag). Alltså ingen frukost. Inte ens 1 glas vatten).

Nu gäller det bara att ungen håller sig kvar med huvudet nedåt och fixerar sig där. Jag vill helst slippa att dom ska hjälpa till. Det var lite obehagligt när barnmorskan skulle känna på magen "lite snabbt" innan ultraljudet idag.


Annars så har ungen härjat som vanligt i magen. Och som vanligt så fort någon annan, eller t.om. jag vill se eller känna utifrån, så blir den stilla.


Vikten ligger på samma som för 2 veckor sen, kring 70kg. Men järnvärdena hade gått ner lite. Det är lär väl vara för att jag har glömt att ta järntabletterna i några dagar under julveckan. - Men nu har tabletterna fått sin plats på fläkten i köket. Nu kan jag förhoppningsvis bli lite mer påmind om att ta dom..



Från graviditetskalendern på gravid.se

 

Du fortsätter att gå på kontroll varje eller varannan vecka. Barnets vikt och position kontrolleras vid varje MVC-besök. Den här veckan är en lämplig tid att gå på studiebesök på den förlossningsavdelning där du tänker föda. Nu är det vanligt att känna förvärkar. Livmodern blir hård i ungefär 30 sekunder och sedan slappnar den av. Dessa sammandragningar ska inte göra ont. Ofta stiger nu känslan av spänning och förväntan ju närmare förlossningen du kommer.

Barnet är ca 35 cm långt från huvud till stjärt och vikten ungefär 3 kg. Nu betraktas barnet som fullgånget och är redo för sin resa till livet utanför livmodern. Om barnet ligger med stjärten eller fötterna först så erbjuds du kanske en yttre vändning nu. Det vill säga en läkare försöker genom mild massage att vända barnet så huvudet ligger nedåt mot bäckenöppningen. Får du värkar i denna vecka försöker man inte hindra förlossningen från att komma igång. Det finns forskning som tyder på att barnet själv producerar hormoner vilket signalerar att det är för trångt och det leder till start av värkar.

Under graviditetens större del har barnet förlitat sig på dig för att slippa infektioner, men under tiden har hon eller han också byggt upp sitt eget immunsystem. Efter födseln fortsätter detta att utvecklas och stärks även genom amning. Den första mjölken som kommer ur dina bröst kallas råmjölk och är rik på näring och antikroppar. Den egentliga modersmjölken kommer igång två - tre dygn efter förlossningen med hjälp av barnets aktiva sugande på brösten. Mjölken är näringsmässigt väl sammansatt, ger ett bra skydd mot infektioner och stärker barnets immunförsvar. Barnet brukar nu träna sig på att andas men eftersom det varken har luft i eller utanför lungorna resulterar detta ofta i fostervatten i strupen med hicka som följd. Detta är helt normalt och inget att oroa sig för.

-

Nya Lyan

Vi har kommit himla långt med lägenheten. Självklart finns det saker som ska fixas, och lite som ska köpas. tex. tavlor att ha ovanför vardagsrumssoffan och ovanför sängen, tvättställsunderskåp till badrummet och lite annat smått.

Men hittills är jag nöjd. I helgen ska vi ta oss tid igen att borra upp lite saker på väggarna. Bla. Lackhyllor till "datorhörnan".

Kläderna våra ligger i garderoben och saker i källaren. Porslinet och allt sådant ligger på sin plats i köket. Jag tycker vi har varit snabba. Men det hade inte gått så fort utan den hjälp vi har fått. Vicky å syster Sanna har varit himla goa tjejor och hjälpt mig, medan dom andra händiga har gjort mer händiga saker.



Vardagsrum, som ni säkert ser ;)

 
Datorhörna (bilden till vänster). Inte helt klart, men på god väg.

 


                    
                                             

Nu äre klart!

Nej inte alls helt klart än. Finns mycket att göra. Men vi har hunnit med mycket idag! Tack ni som varit så snälla och hjälpt oss! Ni är guld värda!


Bilder kommer förmodligen i slutet av veckan på hur vårt nya hem ser ut. :)

Nu ska det sovas. Har mycket att göra imorgon!

Imorgon smäller det

Idag fick vi nycklarna till nya lägenheten. Vi har hunnit dit med lite saker redan. Saker som Marco hade hos sin mor.
Imorgon klockan 9 hämtar vi skåpbilen vi ska hyra. Då börjas det med flytten påriktigt! :)

Tog kort på köket så ni får en liten tjuvtitt på hur det ser ut iallafall. Men dom andra rummen får ni se när vi fått iordning något med möblering och gardiner iallafall.  :)

 

  

Är ni vakna?

- Jajjamensan fattas bara!!


Frukost nu, och efter det ner till stan och kolla REAn. :)

Om det är nån som vill prata med mig idag, är det inte säkert att ni får tag på  mig. Efter stan ska vi nämligen hem till Nyfors och packa Allt allt allt det sista som finns kvar att packa. Jag menar ALLT. Vi går inte från Nyfors förrän allt är på sin plats i kartongerna.

- På tisdag flyttar vi ju. Och vi längtar ihjäl oss.



God jävla Jul

vecka 36 (35+1)

 





Från graviditetskalendern på gravid.se



Från och med nu går de flesta på kontroller en gång i veckan eller varannan vecka
. Är detta din första graviditet har barnet förmodligen fixeras sig i bäckenöppningen nu. Magen sjunker ner och det blir lättare att andas men du kanske behöver kissa oftare.

Nattsömnen blir ofta avbruten då du behöver ändra läge med kroppenDet kan hända att du även drömmer mycket och att drömmarna är ovanligt livliga. Många är de tankar som du bearbetar inför förlossningen och den nya familjen.

Barnet är i princip helt fullgånget och väger ca 2,8 kg. Längden är ungefär 34 cm från huvud till stjärt. De sista veckorna ska barnet äta upp sig för att klara livet utanför livmodern. Vid det här laget har du märkt att barnets rörelser har förändrats, vilket beror på att det är trångt i livmodern. Du känner antagligen bara benen och fötterna som sparkar, huvudet som studsar mot bäckenbotten och armarna med svagare rörelser. Dock brukar rörelserna upplevas som kraftfullare och tydligare. Ofta kan man se konturerna av en armbåge eller häl som putar ut mot huden. Även om rörelserna ändrar karaktär bör ingen dag förflyta utan några livstecken från barnet. Kontakta din MVC inom 72timmar om rörelserna minskar i antal. De sista veckorna kan vara tröttsamma. Ditt barn kommer att vara tre gånger så tungt vid födseln jämfört med vad det var i v.28.

Vinterbilder

Bilderna är tagna i Eskilstunas vackra stadspark.
Jag älskar sådanna här vinterdagar! 




Fredag

Dagen började med en dusch. Efter att jag gjort mig iordning och ätit frukost gick jag ner på stan och mötte först upp syrran och Jenna. Strax efter mötte jag upp Emelie. Vi gick runt, runt, fram och tillbaka i ca 3 timmar. Bara kollade runt lite. Men det var mycket trevligt.

Strax efter 15.00 mötte jag upp Marco, kusin Kim och Petri. - Till bolaget, och sen mot Petri.
Nu sitter vi hos Petri och hänger. Grabbarna dricker lite öl och annan alkohol. Själv har jag rödvin till kvällen, och just nu dricker jag glögg. - Självklart allt alkoholfritt!

Blir inte så mycket mer än så i detta inlägg.

Trevlig helg!

magbild v 34+1

Nu får ni en massa bilder på mig och magen. Enjoy!

Till bebi

Jag och Marco hittade en barnstol på blocket. Eftersom den fanns i Stockholm, inte långt ifrån Marcos far, så åkte han och hämtade den.

När Marco och min far idag skulle hämta upp tvättmaskinen, så tog dom självklart med sig stolen också. Marcos pappa gav den till oss som julklapp. Som att han inte gett oss tillräckligt liksom :)
- Tack ska du ha, Verkligen!!

Stolen är av märket Svan of sweden. Svanstolen, som den tydligen brukar kallas, är justerbar vilket gör att den är enkel att ställa in för alla åldrar. - Vi är mycket nöjda!
 





Jag och Marco var och strosade på stan häromdagarna.
Vi hittade ett babygym till pangpris, så vi slog till direkt!

Härliga vinter

Vilken skön förmiddag jag har haft. Duscha och fixa sig fräsch på morgon. Promenad i det härligaste vädret till mödravården. Efter det promenad till jobbcoachen, och sen promenad hem. En skön runda. Kallt och härligt. Lite väl halt, men det hör till. Vi ska inte klaga när snön väl har kommit och stannat.
Känns som flera år sen jag gick på sån här riktig snö. Nedtrampad snö som är grusad.
- Som att vara tillbaka i Luleå igen!



Mitt köksfönster! Visst mycket snö?! :D

vecka 35 (34+1)

Hade tid hos mödravården idag. Men idag fick jag gå ensam. Marco är med min far och hämtar den efterlängtade tvättmaskinen. :)

Allt gick bra hos barnmorskan. Vägde 70,2 kg för att vara exakt. Det betyder att jag har ökat endast
1 kg sen sist (på 2 veckor). Jag känner mig nöjd.

Magen mätte som den skulle och bebins hjärtljud lät perfekt. Däremot var barnmorskan osäker på om bebisen ligger med huvudet nedåt eller inte. Hon kunde inte känna säkert, så det blev ett frågetecken i papprena. Nästa gång, om 2 veckor, blir det kanske ultraljud, om hon säkert inte känner ungens huvud nedåt. Ligger inte ungen som den ska då, får jag åka upp till sjukan där dom isf ger mig nånting som ska slappna av livmordern, för att sen försöka vända på ungen.

Skulle inte bebisen vilja vända sig om alls, så går det tydligen att föda ut den med stjärten före :S Det hade jag ingen aning om!? Barnmorskan sa att det är inte många som gör det, men det går! Annars blir det typ att planera för kejsarsnitt. Så jag hoppas ju till gudarna att kakkaungen vänder sig om..




Från graviditetskalendern på gravid.se



Det är inte ovanligt att modern får ont i ryggen eller bäckenet i det här stadiet. Anledningen är att ligamenten och musklerna i korsryggen har mjukats upp av graviditetshormonet relaxin. Även barnets tyngd påverkar bäckenet att vidga sig inför förlossningen. Brösten är nu tyngre och bröstvårtorna blir större.

Ditt barn är omkring 33 cm långt från huvud till stjärt och väger ca 2,6 kg. Barnets centrala nervsystem håller på att mogna, matsmältningsapparaten är nästan färdigbildad och lungorna är vanligtvis helt färdiga. Risken för andningsproblem om barnet föds nu, är mycket mindre jämfört med för några veckor sedan. Nittio procent av alla barn som föds i denna vecka överlever utan några allvarliga men. Nu börjar barnets armar och ben bli knubbiga och fina. Barnet har väldigt lite rörelseutrymme så det fyller ut nästan hela livmodern och tvillingar är ännu mer trångbodda.

Mys

När Emelie kom till mig idag, gick jag ner för att leka lite i snön med henne. Vi tänkte först göra en snögubbe, men vi gjorde en snölykta istället :) Den blev lite som den blev. Bollarna ville inte hålla ihop riktigt. Men jag tyckte den blev rätt fin iaf ;)

2 veckor kvar

Om 2 veckor flyttar vi ! Så jävla skönt!

Julafton nästa vecka, och veckan efter det får vi flytta in till nya lägenheten. Jag är ivrig som bara den.. Fantiserar i huvudet om möblering, tapeter, duschdraperier och allt möjligt :) Framförallt fantiserar jag hur det kommer vara att bo där, i enligt mig det perfekta området. Nära till allt och alla.

I veckan åker min kära far till Stockholm för att hämta en tvättmaskin. Marcos pappas tvättmaskin. Tack till er båda. - Marcos far, för att han är så generös och ger oss en tvättmaskin. - Pappa för att du ställer upp och hämtar den.
Att vi skulle ha klart en tvättmaskin redan hade jag inte räknat med. Så tack ännu en gång :)


Den har kommit!

Snön har kommit! Snön har kommit! Snön har kommit!!

Jag tyckte mig höra tidigare imorse hur det plogades på gården. Men när jag sedan vaknade igen tänkte jag att jag bara hade drömt.
Det första jag gjorde när jag gick upp var att kolla ut genom fönstret. Och jooo minnsann, en massa snö! Massor är det, om man ska jämföra med innan.

Ojj va jag ska ut idag!


Min äckliga gård, men det är det jag ser när jag tittar ut genom mina fönster.
Skit samma - det är ju snön jag ville visa :)

vecka 34 (33+1)

Ännu en vecka har gått. Och jag måste erkänna att veckorna bara springer förbi.

Jag längtar varje dag tills lillknodden kommer ut, men samtidigt försöker jag tänka på att njuta av nuet och njuta av att ha krabaten inuti mig. Dom timmar jag inte känner kakkaungens sparkar, saknar jag faktiskt dom, och så har jag inte känt hela tiden..

Senaste veckan har det vart mycket prat om förlossning med både min mor och Marcos mor. Dom är så mycket stöd båda två. Är så glad för det. Är så himla glad att jag har två "vuxna" som har vart med förr, som stöttar oss. Utan dom hade det känts svårare.
- Har ännu inte blivit rädd för förlossningen. Och jag hoppas det håller i sig. Som sagt så vet jag ju att det kommer göra så ont så jag säkert vill dö, men det hör till. Som alla fött barn i världen i alla år, så ska väl jag klara av det också !

Söndag och måndag kände jag av kraftig mensvärk. - Inte sådär så man börjar grina, men nog stark för att man ville ta en värmekudde och kura ihop sig i sängen.
Bara det att värken höll inte i sig nog länge. Den kom lite till och från. Men ont gjorde det! Tack och lov så har jag inte haft det något mer.
Försökte google.se på det. Men kom inte fram till något var det egentligen var. Men det verkar inte vara så ovanligt. Dom forum jag läste i pratades det både om mensvärk och sammandragningar. Och jag har ingen aning om hur en sammandragning känns, men jag antar jag kommer att få lära mig det inom en snar framtid..
Mensvärk har jag förstått är inga ovanligheter att ha - När man känner mensvärk så är det för att livmodern töjer ut sig. Det kände jag ju mycket av i början av graviditeten.

Detta tryck nere i magen jag har pratat om förut, har mer eller mindre kommit tillbaka. Det är tungt att vända sig i sängen, och resa sig från soffan eller vart man nu sitter..

Tidigare har vi ju haft tid på mödravården var fjärde vecka, nu är det varannan! Snacka om att vi närmar oss slutmålet :)


Från graviditetskalendern på gravid.se


Vid varje besök framöver mäter man på de flesta MVC blodtryck och urinprov. Däremellan mäter man ditt blodvärde samt blodsocker. Barnets hjärtfrekvens fortsätter barnmorskan att följa kontinuerligt, med start runt v.25 och fram till förlossningen. Nu kanske du märker att dina ringar inte passar längre, att händer och fötter svullnar, detta beror på att vätska samlas i kroppen. Tänk på att inte förvärra det med att använda åtsittande kläder som bromsar blodflödet. Din kropp har ökat mängden blod med 50 % under graviditetens två första tredjedelar men från vecka 34 håller sig blodmängden konstant fram till förlossningen. Omkring denna vecka är moderkakan fullmogen och därefter börjar den åldras.

Barnet är ca 32 cm långt från huvud till stjärt och vikten ungefär 2,3 kg. Det kan skilja på ljus och mörker. Om solen skulle lysa på magen kommer barnet att bada i ett rött sken. Naglarna på de pyttesmå fingertopparna är vassa. Nu kan barnet själv bekämpa lätta infektioner med sitt immunförsvar. Det är för stort att flyta omkring i fostervattnet och rörelserna blir större och långsammare. Ibland kan en del barn fixera huvudet i denna vecka, det vill säga lägga sig tillrätta i bäckenöppningen. Ungefär 3-4% av alla barn lägger sig med stjärten eller benen ned mot bäckenöppningen s.k. sätesbjudning/fotbjudning. Då är det möjligt att en läkare försöker få fostret att vända sig rätt i livmodern, men det sker först i vecka 37 och kallas yttre vändning. Läkaren försöker då genom försiktig massage av buken förmå barnet att göra en kullerbytta i magen. Detta sker i regel på sjukhus under övervakning av mor och barn. Är det tvillingar som ni väntar kanske bara ett av barnen lägger sig med huvudet mot bäckenöppningen, medan syskonet lägger sig intill.

Nu är risken att det börjar kännas mer otympligt än tidigare att gå, det kan vara dags att redan nu planera för efter födseln genom att t ex köpa någon amningsbehå och några amningskläder.

Ilma of Sweden

Jag har hittat skitsnygga duschdraperier. Badrummet skulle bli mycket varmt och mysigt med en av dessa draperier. 
Nu gäller det bara att bestämma sig för vilken färg. Jag är ju inte ensam om att få bestämma i hemmet.
Men en av dessa ska beställas hem iallafall :)



 

Bättre..

Duschad och ordningfixad. Känns mycket bättre nu.
Snart går vi till Valma, och tar stan en snabbis innan.

Ha en trevlig fredag allihop!

Ingen bra dag

Hade svårt att somna igår, och när jag väl somnade var jag inte glad. Det resulterade i mardrömmar och dålig sömn hela natten.

Jag vill inte påstå att jag är tjurskalle nu på morgon, men känner ledsamhet och besvikelse i hela kroppen. Mardrömmen påverkade mig nog ganska mycket. Jag borde inte låta den göra det, men ibland blir det så.

Vi ska ju på middag hos Marcos mamma idag. Kim och Vicky ska också med. Men kommer jag inte på bättre humör och andra tankar så stannar jag nog hemma. Känner att jag orkar inte anstränga mig i att vara social och trevlig.

Lärdom:
Gå alltså aldrig och lägg dig när du är ledsen eller arg!

Kär och galen


Marco och jag på Mummi & moffas bröllop.

magbild v 32+2

 
 

3 piercingar i nalveln (inte samtidigt) har gett sina ärr, som ni ser :)

Kort sagt

Nu är vi hemma efter att ha sett filmen 2012.

Jag tyckte filmen var skitbra! Jag satt spänd filmen igenom och effekterna var ascoola. En film jag rekomenderar starkt!

2012



Jag, Marco och Kim ska se 2012 idag på bio. Jag gillar inte bio annars, (bortkastade pengar) men denna film känns som att man vill se på en stor bioduk. Har hört mest positivt om filmen, så det ska bli spännande! - Blir jag besviken eller inte?

vecka 33 (32+1)

Idag har vi varit på mödravården. Magen växer efter kurvan och allt ser bra ut. Barnmorskan kände också hur bebisen ligger i magen och enligt henne så kändes det som att bebisen har vänt sig med huvudet nedåt nu.
I några dagar nu har bebisen bökat runt i magen mer än vanligt, och det kanske är just det den har hållt på med - vänt sig nedåt. :)

Mina järnvärden har också ökat. Från att ha legat kring 105 nu till 120, så dessa järntabletter verkar ha hjälpt.

Vågen visade nu 69.0. När jag kollade i papprena så insåg jag att det är från v 19 jag har ökat i vikt. Alltså nu 10 kg på 13 veckor. Det känns ganska bra att man inte har lagt på sig mer. Fast jag vet ju att jag kommer att öka mer i vikt nu sista tiden..

Jag har inte känt lika mycket tryck nere i magen som tidigare, alltså när det gäller att ta sig upp från sängen lr sittande läge. - Mycket skönt.
Och sparkar mot revbenen har jag nog heller inte haft mycket av. Kanske har jag haft någon nytta av att ha min långa överkropp? Då är jag väldigt tacksam iaf :P



Från graviditetskalendern på gravid.se

Är detta ditt första barn, så kanske barnet nu lägger sig tillrätta med huvudet nedåt inför förlossningen. För omföderskor kan det ibland dröja ytterligare några veckor. När barnet väl lagt sig tillrätta så brukar det bli lättare att andas och har du haft magbesvär bör även det lätta nu. Däremot ökar trycket nedåt och symtom som stickande känslor i bäckenet kan uppträda.

Ditt barn är ungefär 30 cm långt från huvud till stjärt och väger ca 2,2 kg. Huden börjar ändra färg från röd till rosa och kroppen fortsätter att lagra underhudsfett. Nu ökar inte mängden fostervatten längre utan ligger kvar på den här nivån fram till födseln. Den här veckan växer hjärnan mycket snabbt och barnets huvud ökar ca 9,5mm. Rörelserna i magen känns nu mer som rullningar än sparkar då det inte finns så mycket svängrum längre. Äntligen slipper du de där hårda träffarna mot revbenen.

Har du märkt att dina aktiviteter påverkar barnets beteende! Barnets aktivitetsnivå påverkas av hur mycket eller på vilka tider du äter, din kroppsställning och ljud från yttervärlden. Försök att ha en avslappnande stund varje dag, där du känner efter hur barnet rör sig. Din barnmorska kan tala om hur ofta du bör känna barnets rörelser. Ungefär sex rörelser per timme kan du förvänta dig, men inte under hela dygnets alla timmar.